Zandkoekjes met chocola

zandkoekjes met chocola

Met kerst had ik zin om weer eens wat te bakken. Ik bak meestal muffins of cake, maar dit keer had ik zin in iets anders. Het werden zandkoekjes met chocola. De koekjes zelf zijn ontzettend eenvoudig, alleen het chocoladelaagje duurde wat langer.

 

Benodigdheden:

(bij mij genoeg voor twee bakplaten vol)

200 g bloem

100 g witte basterdsuiker

150 g koude boter

1 eidooier

chocola (de hoeveelheid ligt aan hoe dik je het doet, ik gebruikte een reep van 150 g en had nog een beetje over)

Werkwijze:

Zeef de bloem boven een beslagkom en voeg suiker toe. Snij de boter in kleine stukjes en meng ze door de andere ingrediënten heen. Voeg daarna de eidooier toe. Kneed het deeg tot een samenhangende bal. Als het deeg nog wat te plakkerig is kun je er wat bloem aan toevoegen, maar hoe langer je kneed hoe warmer het deeg word en dan is het ook plakkeriger. Laat het deeg een halfuurtje in de koelkast rusten voordat je er vormpjes uit gaat steken.

Verwarm de oven voor op 175 °C. Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol daarop je deeg uit tot een lap van ongeveer 4 mm dik. Om te voorkomen dat het deeg aan de deegroller blijft plakken kun je ook wat bloem op het deeg strooien. Steek vervolgens met koekvormpjes figuren uit het deeg en leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat met een beetje ruimte tussen de koekjes. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten, tot ze mooi goudbruin zijn. Leg ze op een rooster om af te koelen, dan worden ze lekker knapperig.

Laat de koekjes even afkoelen en smelt vervolgens de chocolade au bain marie. Doop de bovenkant van de koekjes in de gesmolten chocolade en leg ze op een koude plaats neer zodat de chocola weer stolt. Als je chocola overhoud kun je dat gewoon op een bakpapier gieten, dan heb je als het gestold is weer een stuk chocola.

 

Eet smakelijk!

Verjaardagstaart

verjaardagstaart

Vorige week vrijdag werd ik 21. Ik hou erg van bakken, maar taarten bakken doe ik toch niet zo veel. Het leek me wel leuk om zelf een taart voor mijn verjaardag te bakken, dus ik ging aan de slag. Eerdere pogingen van eerdere jaren liepen uit op ingezakt biscuitdeeg, dus dit jaar keek ik een beetje rond om internet: wat te doen om ingezakte taartbodems te voorkomen? Uiteindelijk vond ik een recept dat dit probleem zou voorkomen. Dit keer besloot ik héél precies te zijn. Alles met de elektronische keukenweegschaal afwegen, alle ingrediënten van te voren op kamertemperatuur krijgen, etc. Ik ging aan de slag precies zoals het recept dat voorschreef. Althans, dat dacht ik. Toen de baktijd voorbij zou moeten zijn prikte ik eens met een cocktailprikker in de cake. Wat bleek? De binnenkant was nog zacht. Snel ging ik in gedachten over het recept heen. Wat had ik fout gedaan? Ik had toch het recept tot op de letter gevolgd? En daar bleek nou juist nét het probleem te liggen. Onze oven geeft een temperatuur aan die eigenlijk niet klopt. Je moet hem altijd 20 graden hoger zetten dan je wilt bakken. Ik was zo erg bezig geweest met het recept nauwgezet volgen, dat ik dat helemaal was vergeten.

Gauw deed ik de temperatuur omhoog en liet hem er nog een tijdje instaan. Toen ik hem eruit haalde was hij qua smaak gewoon goed, alleen helaas, weer ingezakt. Ik wilde een taart maken met twee lagen vulling. Daar had ik dus drie lagen taart voor nodig. Uit mijn baksel kon ik er wel twee halen, maar drie zou lastig worden. Dus besloot ik er nog maar eentje bij te bakken. Toen de eerste taartbodem in de oven zat had ik ondertussen de vulling gemaakt die nu stond op te stijven in de koelkast. Toen de tweede taartbodem in de oven zat en de eerste was afgekoeld ging ik vast aan de slag om de taart op te bouwen. Uiteindelijk sneed ik twee taartlagen uit de eerste bodem en een derde laag haalde ik uit de tweede bodem. Wat ik over had ging de vriezer in. De smaak van de taart was goed en de vulling was heerlijk. Ik streek de taart nog af met zelfgemaakte botercrème. Daar ben ik nooit zo handig in, het is nooit echt glad, maar met wat gekleurde hagelslag eroverheen ziet het er al gauw leuk uit!