Dagje Zwolle

Eruption of the Souffrier Mountains - William Turner
The eruption of the Souffrier mountains, in the island of St. Vincent, at midnight, on the 30th of April, 1812 – Joseph Mallord William Turner

Laats ging ik met mijn familie een dagje naar Zwolle. Eerder bezochten we al de Turner tentoonstelling in Rijksmuseum Twenthe en dit keer gingen we naar de Turner tentoonstelling in museum De Fundatie. Bij Rijksmuseum Twenthe lieten ze schilderijen van William Turner zien met het thema aarde & lucht en in Zwolle lieten ze werken zien met het thema water & vuur. Hoewel de schilderijen met water en vuur de werken waren die ik me altijd bij Turner voorstelde, vond ik de tentoonstelling in Enschede leuker. William Turners schilderijen zijn allemaal erg knap, vooral de aquarellen, de precisie daarin is ongelooflijk. Ondanks dat ze zo knap waren, waren het juist de schilderijen van andere schilders die me het meest aanspraken, en dan vond ik die in Enschede nog het mooist. Ook was er in Enschede een mooie documentaire over William Turner, waardoor je echt een goed beeld van zijn leven kreeg. Bij museum De Fundatie was er veel minder informatie, en wat er te lezen was stond op kleine bordjes die door de drukte niet goed te zien waren.

Bovenstaand schilderij van William Turner is denk ik wel mijn favoriet van al de schilderijen die ik van hem heb gezien en die hing dan weer wel in Zwolle.

Het gebouw waar museum De Fundatie in Zwolle is gevestigd is van de buitenkant best mooi, op de verschrikkelijke aanbouw op het dak na. Het past helemaal niet bij de rest van het gebouw en het ziet er uit alsof een ruimteschip op het dak is geland!

De golf - Gustave Courbet
De golf – Gustave Courbet

De golven in het schilderij van Courbet vind ik erg bijzonder geschilderd, de lijst die er omheen zit versterkt het effect zelfs nog.

Duin IV - Piet Mondriaan
Duin IV – Piet Mondriaan
Landschap bij maanlicht - Charles-François Daubigny
Landschap bij maanlicht – Charles-François Daubigny

De schilderijen van Mondriaan en Daubigny vind ik vooral door hun kleurgebruik zo mooi.

Na het museum lunchte we ergens en gingen we winkelen. Ik kwam thuis met wel twee winterjassen, wat redelijk bijzonder is omdat het al jaren onmogelijk was om een jas te vinden met mouwen die lang genoeg zijn!

Waanders in de Broeren - Zwolle

Uiteindelijk gingen we ook nog naar Waanders in de Broeren, een boekenwinkel in een voormalige kerk. Ik vind het leuk dat dit soort oude gebouwen zo een nieuwe bestemming krijgen, maar boekhandel Dominicanen in Maastricht ziet er nog wel wat indrukwekkender uit.  Tijdens het rondsnuffelen zag ik meerdere boeken die me wel wat leken, maar ik hield me in en kwam met maar één boek thuis: An Atlas of Tolkien.

Zandkoekjes met chocola

zandkoekjes met chocola

Met kerst had ik zin om weer eens wat te bakken. Ik bak meestal muffins of cake, maar dit keer had ik zin in iets anders. Het werden zandkoekjes met chocola. De koekjes zelf zijn ontzettend eenvoudig, alleen het chocoladelaagje duurde wat langer.

 

Benodigdheden:

(bij mij genoeg voor twee bakplaten vol)

200 g bloem

100 g witte basterdsuiker

150 g koude boter

1 eidooier

chocola (de hoeveelheid ligt aan hoe dik je het doet, ik gebruikte een reep van 150 g en had nog een beetje over)

Werkwijze:

Zeef de bloem boven een beslagkom en voeg suiker toe. Snij de boter in kleine stukjes en meng ze door de andere ingrediënten heen. Voeg daarna de eidooier toe. Kneed het deeg tot een samenhangende bal. Als het deeg nog wat te plakkerig is kun je er wat bloem aan toevoegen, maar hoe langer je kneed hoe warmer het deeg word en dan is het ook plakkeriger. Laat het deeg een halfuurtje in de koelkast rusten voordat je er vormpjes uit gaat steken.

Verwarm de oven voor op 175 °C. Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol daarop je deeg uit tot een lap van ongeveer 4 mm dik. Om te voorkomen dat het deeg aan de deegroller blijft plakken kun je ook wat bloem op het deeg strooien. Steek vervolgens met koekvormpjes figuren uit het deeg en leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat met een beetje ruimte tussen de koekjes. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten, tot ze mooi goudbruin zijn. Leg ze op een rooster om af te koelen, dan worden ze lekker knapperig.

Laat de koekjes even afkoelen en smelt vervolgens de chocolade au bain marie. Doop de bovenkant van de koekjes in de gesmolten chocolade en leg ze op een koude plaats neer zodat de chocola weer stolt. Als je chocola overhoud kun je dat gewoon op een bakpapier gieten, dan heb je als het gestold is weer een stuk chocola.

 

Eet smakelijk!

Shoot! – Fotograferen met je hart

Shoot!

Toen ik laatst in Arnhem was zag ik dit mooie boek liggen. De reden dat ik Shoot! meenam was vooral omdat het eruit zag als een inspirerend en vooral niet te intimiderend fotografie boek.

Het boek is groots opgezet, er staat nooit teveel tekst op één pagina. Er is gebruikt gemaakt van grote titels, overzichtelijke koppen en er staan vooral heel veel grote foto’s in waarin de stijl van de schrijfster duidelijk terug is te vinden. Het boek is een lust voor het oog.

Alhoewel het grootste gedeelte van Shoot! absoluut niet technisch is, het bestaat vooral uit tips over compositie en de onderwerpen van je foto’s gecombineerd met anekdotes, zijn de laatste hoofdstukken aan de techniek gewijd. Er staan ook tips in die handig kunnen zijn voor bloggers of mensen die producten willen fotograferen om ze te verkopen. Ik was al bekend met de blog van de schrijfster en haar boek leest ook eigenlijk een beetje zoals ik blogberichten lees. Ze zijn toegankelijk, komen snel ter zake en hebben een persoonlijk element waardoor de berichten vlot doorlezen. Het lijkt Wijnens idee te zijn geweest om vooral een toegankelijk boek te maken over fotografie en dat is zeker gelukt! Als je je echt wilt verdiepen in de techniek achter het fotograferen, dan is dit boek misschien niet voor jou, maar begrippen als diafragma, sluitertijd en ISO waarde worden helder uitgelegd en ik vind het een fijn boek!

Anderen hebben er waarschijnlijk helemaal geen last van, maar het enige waar ik me een beetje aan stoorde bij dit boek was het veelvuldige gebruik van Engelse termen waar ook gewoon Nederlandse woorden voor zijn. In gesprekken gebruik ik ook wel eens Engelse termen tussendoor, alhoewel ik er op probeer te letten het niet te doen, maar ik vind het in een boek gewoon slordig staan. Net alsof je zo’n haast had dat je niet eens de tijd hebt genomen om de juiste woorden te zoeken.

Al met al was dit een leuk en inspirerend boek en krijg je als lezer zin om meteen zelf aan de slag te gaan!

Muziek maandag #4

Voor mijn verjaardag kreeg ik een cd van Fleet Foxes van mijn vader. Een goede keuze, want dit is precies het soort muziek waar ik van hou. Bijna alle nummers waren nog onbekend voor me, behalve deze. Het intro blijft ontzettend in je hoofd hangen en de clip is echt prachtig gemaakt!

Kleur ontketend

vincent van gogh
Vincent van Gogh

Gisteren gingen we naar het Gemeentemuseum Den Haag voor de tentoonstelling Kleur ontketend. Ik was al eens eerder in het museum geweest voor een tentoonstelling van Anton Corbijn en we zagen toen ook de vaste collectie van Piet Mondriaan. Het is gevestigd in een bijzonder gebouw dat is ontworpen door de architect H.P. Berlage.

vincent van gogh
Vincent van Gogh

We kwamen dit keer speciaal voor de tentoonstelling Kleur ontketend. Zelf hou ik erg van kleurige schilderijen. dus ik vond het een erg mooie tentoonstelling! De schilderijen die ik hier laat zien waren mijn favorieten. Vooral de schilderijen van Jan Sluijters vond ik mooi, net als het schilderij van Willem Paerels. De oranje boom van Mondriaan is misschien wel een van mijn favoriete schilderijen aller tijden, omdat het zo kleurrijk is en het oranje en blauw zo mooi contrasteren.

kees van dongen
Kees van Dongen
piet mondriaan
Piet Mondriaan
theo van rysselberghe
Theo van Rysselberghe
leo gestel
Leo Gestel
jan sluijters
Jan Sluijters
willem paerels
Willem Paerels
jan sluijters
Jan Sluijters
jan sluijters
Jan Sluijters

Naast de tentoonstelling Kleur ontketend waren er nog een aantal andere tentoonstellingen waarvan ik Ode aan de Nederlandse mode het mooist vond om te zien.

 

Welk schilderij vind jij het mooist?

Rara, zoek de Turner

Claude Monet
Claude Monet

Een tijdje geleden gingen we naar Rijksmuseum Twente, waar onder andere een tentoonstelling was van de schilderijen van William Turner. Een deel van de schilderijen hangt in Rijksmuseum Twente, het andere deel in De Fundatie in Zwolle. De schilderijen waren ontzettend knap gemaakt. Met name het detail in de aquarellen was enorm goed. De tentoonstelling was mooi opgezet. Er waren niet alleen schilderijen van William Turner, maar tussendoor hingen er ook schilderijen van mensen die door Turner waren geïnspireerd of hij door hen. Dat was zeker een goede aanvulling. De schilderijen die te zien waren van hem zelf waren knap geschilderd en voor zijn tijd ook best vooruitstrevend misschien, omdat ze zo abstract waren.

Later realiseerde ik me dat er tussen de foto’s die ik had gemaakt geen enkele Turner zat, hoewel we daar wel voor kwamen. De schilderijen waar ik wel foto’s van maakte waren onder andere van Jan Sluijters, Monet, en Jan Toorop. Vooral schilderijen met veel kleur, want daar hou ik van! De andere schilderijen waren ook mooi, maar het waren geen werken die echt in mijn hoofd bleven hangen.

Carl Rungius
Carl Rungius

Omdat ik laatst op een schildermiddag een berglandschap schilderde sprak het schilderij hierboven me erg aan. Met vlakken zijn de bergen duidelijk neergezet en de kleuren zijn helder, erg mooi. Dit schilderij maakte deel uit van de tentoonstelling De gouden eeuw van Twente.

Jan Toorop
Jan Toorop
Leo Gestel
Leo Gestel

Als deel van de tentoonstelling over Turner was er een film over zijn leven te zien, wat een leuke aanvulling was. De extra achtergrondinformatie maakte de schilderijen meteen een stuk interessanter.

Verjaardagstaart

verjaardagstaart

Vorige week vrijdag werd ik 21. Ik hou erg van bakken, maar taarten bakken doe ik toch niet zo veel. Het leek me wel leuk om zelf een taart voor mijn verjaardag te bakken, dus ik ging aan de slag. Eerdere pogingen van eerdere jaren liepen uit op ingezakt biscuitdeeg, dus dit jaar keek ik een beetje rond om internet: wat te doen om ingezakte taartbodems te voorkomen? Uiteindelijk vond ik een recept dat dit probleem zou voorkomen. Dit keer besloot ik héél precies te zijn. Alles met de elektronische keukenweegschaal afwegen, alle ingrediënten van te voren op kamertemperatuur krijgen, etc. Ik ging aan de slag precies zoals het recept dat voorschreef. Althans, dat dacht ik. Toen de baktijd voorbij zou moeten zijn prikte ik eens met een cocktailprikker in de cake. Wat bleek? De binnenkant was nog zacht. Snel ging ik in gedachten over het recept heen. Wat had ik fout gedaan? Ik had toch het recept tot op de letter gevolgd? En daar bleek nou juist nét het probleem te liggen. Onze oven geeft een temperatuur aan die eigenlijk niet klopt. Je moet hem altijd 20 graden hoger zetten dan je wilt bakken. Ik was zo erg bezig geweest met het recept nauwgezet volgen, dat ik dat helemaal was vergeten.

Gauw deed ik de temperatuur omhoog en liet hem er nog een tijdje instaan. Toen ik hem eruit haalde was hij qua smaak gewoon goed, alleen helaas, weer ingezakt. Ik wilde een taart maken met twee lagen vulling. Daar had ik dus drie lagen taart voor nodig. Uit mijn baksel kon ik er wel twee halen, maar drie zou lastig worden. Dus besloot ik er nog maar eentje bij te bakken. Toen de eerste taartbodem in de oven zat had ik ondertussen de vulling gemaakt die nu stond op te stijven in de koelkast. Toen de tweede taartbodem in de oven zat en de eerste was afgekoeld ging ik vast aan de slag om de taart op te bouwen. Uiteindelijk sneed ik twee taartlagen uit de eerste bodem en een derde laag haalde ik uit de tweede bodem. Wat ik over had ging de vriezer in. De smaak van de taart was goed en de vulling was heerlijk. Ik streek de taart nog af met zelfgemaakte botercrème. Daar ben ik nooit zo handig in, het is nooit echt glad, maar met wat gekleurde hagelslag eroverheen ziet het er al gauw leuk uit!