Een lijstje voor 2019

Ik hou van lijstjes maken en vooral lijstjes met doelen. Januari is natuurlijk het perfecte moment om weer een nieuwe doelenlijst op te stellen, dus bij deze. Het is een redelijk lange lijst, en ik denk ook niet dat ik alles ga voltooien, maar voor mij werkt zo’n lange lijst altijd wel motiverend. Ik heb geprobeerd mijn doelen redelijk specifiek te maken (bijv. “1 keer per week sporten” i.p.v. “sportiever zijn”) omdat dat voor mezelf ook duidelijk maakt wanneer ik me aan mijn goede voornemens hou en wanneer niet.

Lezen

 • 50 boeken lezen (dat haal ik de laatste paar jaar altijd)
 • 12 Nederlandse Young Adult boeken lezen
 • Mijn TBR onder de 125 krijgen
 • Mijn zelf opgestelde leeslijst lezen van 20 boeken die ik prioriteit wil geven

Talen

 • Een video in het Zweeds maken
 • Japanese From Zero 2 uit (boek waarmee ik Japans leer)
 • Rivstart 2 uit (boek waarmee ik Zweeds leer)
 • Duolingo Duits af
 • Duits boek lezen
 • Zweeds boek lezen
 • Zweedse film kijken

Levensstijl

 • Minder afval (herbruikbare tasjes gebruiken voor groente & fruit en meer verpakkingsvrij eten kopen)
 • Goed slaapritme creëren
 • 1 keer per week sporten
 • 2 keer per week vegetarisch (liefst vaker)
 • Nieuwe plant aanschaffen

Creatief

 • Outline van 2 bepaalde verhalen af
 • Eerste versie van 1 daarvan af
 • Een verhaal aan een vriendin laten lezen
 • 1 keer per maand bloggen (januari is al gelukt in ieder geval – pfiew!)
 • Website opfrissen

Sociaal

 • Naar een meet-up/social
 • Feestje/spellenavond/etentje organiseren

Dit jaar wil ik voornamelijk focussen op duurzamer leven, minimaliseren en schrijven. Voor duurzamer leven heb ik nog niet heel veel concrete doelen bedacht op meer vegetarisch eten en meer afvalvrij inkopen doen na, maar ik wil me ook dit jaar veel verdiepen in wát ik allemaal kan doen. Vanochtend heb ik bijvoorbeeld uitgezet dat ik nog papieren bankafschriften krijg die ik ook online kan inzien. Het is een kleine verandering, maar alle beetjes helpen.

Met minimaliseren wil ik vooral mijn leven zo simpel mogelijk maken, maar dat betekend niet dat ik ineens al mijn spullen weg ga doen. Ik wil vooral de dingen kwijt waarvan ik weet dat ik er niks meer mee ga doen en die daardoor alleen maar energie vreten, omdat ik het gevoel heb dat ik er ooit op een dag nog wat mee moet. Ik hoop dat ik daardoor ook meer kan focussen op de dingen die ik echt belangrijk vind, en dat ik minder tijd kwijt ben aan dingen die er voor mijn gevoel niet toe doen.

Dit zou ik ook graag willen doorvoeren in de manier waarop ik boeken koop. Ik wil veel minder nieuwe boeken kopen en eigenlijk alleen een boek kopen als ik weet dat ik het meteen ga lezen (en dat het niet eerst op een stapel ongelezen boeken verdwijnt) of dat ik het al heel lang wil. Ik wil vooral af van impulsaankopen en me meer bewust zijn van de waarde van een boek. Met tweedehands boeken ben ik wat makkelijker, omdat die geen nieuwe grondstoffen kosten, maar toch wil ik ook daarvan minder boeken zomaar in huis halen. Het is soms zo verleidelijk om een hele stapel te kopen omdat ze zo goedkoop zijn, maar uiteindelijk staat het grootste deel daarvan jaren ongelezen in mijn kast.

Ik hoop ook weer veel bezig te zijn met talen leren, maar ik denk dat dat er de komende maanden nog niet heel erg in zit. Mijn leven hier in Londen is best druk en ik heb ook niet de materialen bij me die ik eerder gebruikte. In de zomer heb ik er waarschijnlijk wel weer meer tijd voor en dan stel ik waarschijnlijk net als vorig jaar weer nieuwe zomer-taaldoelen op.

Doe jij aan goede voornemens of doelen voor het nieuwe jaar?

Eén antwoord op “Een lijstje voor 2019”

 1. Ambitieus! Maar een hoop is vast haalbaar! Succes Mijn algemene doelen staan al op YouTube; leesdoelen komt dinsdag online

  Iris

Geef een reactie