Zandkoekjes met chocola

zandkoekjes met chocola

Met kerst had ik zin om weer eens wat te bakken. Ik bak meestal muffins of cake, maar dit keer had ik zin in iets anders. Het werden zandkoekjes met chocola. De koekjes zelf zijn ontzettend eenvoudig, alleen het chocoladelaagje duurde wat langer.

 

Benodigdheden:

(bij mij genoeg voor twee bakplaten vol)

200 g bloem

100 g witte basterdsuiker

150 g koude boter

1 eidooier

chocola (de hoeveelheid ligt aan hoe dik je het doet, ik gebruikte een reep van 150 g en had nog een beetje over)

Werkwijze:

Zeef de bloem boven een beslagkom en voeg suiker toe. Snij de boter in kleine stukjes en meng ze door de andere ingrediënten heen. Voeg daarna de eidooier toe. Kneed het deeg tot een samenhangende bal. Als het deeg nog wat te plakkerig is kun je er wat bloem aan toevoegen, maar hoe langer je kneed hoe warmer het deeg word en dan is het ook plakkeriger. Laat het deeg een halfuurtje in de koelkast rusten voordat je er vormpjes uit gaat steken.

Verwarm de oven voor op 175 °C. Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol daarop je deeg uit tot een lap van ongeveer 4 mm dik. Om te voorkomen dat het deeg aan de deegroller blijft plakken kun je ook wat bloem op het deeg strooien. Steek vervolgens met koekvormpjes figuren uit het deeg en leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat met een beetje ruimte tussen de koekjes. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten, tot ze mooi goudbruin zijn. Leg ze op een rooster om af te koelen, dan worden ze lekker knapperig.

Laat de koekjes even afkoelen en smelt vervolgens de chocolade au bain marie. Doop de bovenkant van de koekjes in de gesmolten chocolade en leg ze op een koude plaats neer zodat de chocola weer stolt. Als je chocola overhoud kun je dat gewoon op een bakpapier gieten, dan heb je als het gestold is weer een stuk chocola.

 

Eet smakelijk!

Geef een reactie